Projekt „Wsparcie integracji migrantów w woj. warmińsko-mazurskim” współfinansowany z Programu Krajowego Funduszu Azylu, Migracji i Integracji oraz budżetu państwa, realizowany przez Caritas Polska.

Okres realizacji projektu: 01.05.2020 – 31.05.2021

Celem głównym projektu jest objęcie kompleksowym wsparciem min. 1000 obywateli państw trzecich przebywających na terenie woj. warmińsko-mazurskiego oraz podniesienie ich kompetencji ułatwiających integrację.

Celami szczegółowymi projektu są:

1. Działanie Puntu Informacyjno-doradczego dla obywateli państw trzecich w Olsztynie.

2. Poprawa sytuacji socjalno-bytowej migrantów w sytuacjach przejściowych trudności.

3. Podniesienie kompetencji komunikacyjnych migrantów oraz wzmocnienie integracji poprzez
realizację kursów języka polskiego z elementami historii i kultury polskiej.

4. Zwiększenie kompetencji cudzoziemców w zakresie praw i obowiązków obywatelskich, prawa pracy oraz rynku pracy, wartości i praw obowiązujących w Polsce oraz warunków życia a także w zakresie umiejętności postępowania w codziennych sytuacjach życiowych poprzez przeprowadzenie kursów adaptacyjnych oraz informowanie beneficjentów projektu o lokalnym rynku pracy w ramach poradnictwa zawodowego.

5. Poprawa dostępu cudzoziemców z grupy docelowej do specjalistycznego doradztwa prawnego w kwestiach legalizacji pobytu, administracyjnych i prawnych.

6. Wzmocnienie procesu integracji dzieci cudzoziemskich poprzez udział w turnusie integracyjnych oraz cyklicznych wyjściach w ramach „Spotkań z kulturą”.

7. Wsparcie procesu edukacji i wyrównywania poziomu kompetencji dzieci cudzoziemskich w stosunku do polskich rówieśników poprzez prowadzenie zajęć wyrównawczych oraz zajęć świetlicowych w ramach prowadzonej świetlicy a także poprzez udział w zajęciach dodatkowych.

8. Zwiększenie kompetencji cudzoziemców w zakresie umiejętności poszukiwania pracy, planowania i rozwoju kariery zawodowej, rozwijanie postaw przedsiębiorczych.

9. Zwiększenie aktywności zawodowej oraz usamodzielnienie poprzez poprawę umiejętności korzystania z komputera i Internetu.

10. Zapewnienie wsparcia psychologicznego dla obywateli państw trzecich znajdujących się w trudnej sytuacji.

11. Prowadzenie powszechnie dostępnej podstrony internetowej Caritas Polska dla cudzoziemców w językach: polskim, angielskim, rosyjskim i  ukraińskim.

12. Efektywna integracja poprzez wydarzenia, warsztaty i eventy międzykulturowe i stworzenie neutralnej płaszczyzny na poznawanie różnic i podobieństw między migrantami a społeczeństwem przyjmującym; wsparcie dialogu i zwiększanie tolerancji pomiędzy społeczeństwem przyjmującym a cudzoziemcami.

13. Prezentacja pozytywnych aspektów migracji jako procesu wzbogacającego lokalne społeczności, co będzie mieć przełożenie na integrację obywateli państw trzecich, mieszkających na terenie woj. warmińsko-mazurskiego.

14. Zapewnienie specjalistycznego wsparcia dla personelu pracującego z  obywatelami państw trzecich oraz wydanie rekomendacji dotyczących kierunków działań integracyjnych.

Nasz zespół stanowią specjaliści i eksperci pełniący funkcje takie jak doradca ds. integracji, konsultant kulturowy, doradca zawodowy, opiekun świetlicy, specjalista ds. badań, opracowania publikacji oraz materiałów merytoryczno-szkoleniowych, psycholog oraz prawnik.