30.08.2021 r.: Spotkanie z pracodawcami

25 sierpnia b.r. w Olsztynie odbyło się kolejne z dwóch zaplanowanych w  projekcie spotkań z pracodawcami, w którym wzięło udział czterdziestu pracodawców z różnych branż.

Kwestie związane z zatrudnieniem cudzoziemców cieszą się dużym zainteresowaniem, gdyż coraz więcej polskich pracodawców otwiera drzwi swoich firm dla pracowników przyjeżdzających do Polski w celach zarobkowych.

Legalizacja pobytu oraz zatrudnienia migranta wiąże się czasem z wieloma działaniami, których należy pilnować zgodnie z wyznaczonymi przez urząd terminami. Dla wielu cudzoziemców sprawa pracy jest o tyle poważna, gdyż łączy się z legalnością pobytu na terytorium RP. Przebywając długoterminowo w Polsce na podstawie pracy, cudzoziemcy coraz częściej decydują się również na sprowadzenie do RP swoich rodzin. Zatem fakt posiadania pracy daje możliwość legalizacji pobytu, a zależność dwóch ważnych obszarów powoduje poważny stosunek cudzoziemca nie tylko do wykonywania pracy bieżącej, ale też do rozwoju oraz podwyższenia kwalifikacji.

Dbając o pracowników coraz większa ilość polskich pracodawców sięga po rzetelne informacje, by jak najlepiej zadbać o swojego cudzoziemskiego pracownika lub też przygotować się do zatrudnienia obcokrajowca.

W ramach działań projektu udzielano na bieżąco informacji wszystkim zainteresowanym polskim pracodawcom lub przedstawicielom polskich firm. Zrealizowano również dwa spotkania, celem których było udzielenie informacji, podzielenie się wiedzą oraz doświadczeniem, jak również zachęceniem do otwartości na potencjalnego pracownika-obcokrajowca.

W trakcie spotkania poruszono zagadnienia z obszaru prawa oraz legalizacji zatrudnienia, dzięki wystąpieniu ekspertów w tej dziedzinie Uczestnicy spotkania mieli okazję zapoznać się z zasadami zatrudniania migrantów. Pan Wojciech Krztoń, kierownik Referatu ds. Orzecznictwa i Cudzoziemców Miejskiego Urzędu Pracy w Olsztynie przedstawił zasady wydawania oświadczeń o powierzeniu pracy cudzoziemcowi oraz zezwoleniach na pracę sezonową. Spotkanie zostało wzbogacone także dzięki udziałowi przedstawicieli Lokalnego oddziału Straży Granicznej oraz Prawnika p. Karola Kakowskiego – specjalizującego się w legalizacji pobytu cudzoziemców oraz prawie zatrudniania cudzoziemców.